Aktivista etikai kódex

Jámbor András 2021-es előválasztási és 2022-es választási kampányához

Küldetés

Ez az etikai kódex azoknak az aktivistáknak készült, akik Jámbor András parlamenti képviselőjelöltté, majd képviselővé választását támogatják önkéntes munkával. Hosszabb távú célunk, amelynek a képviselőválasztás csak egy lépése, a jogállam helyreállítása, és egy szociálisan igazságosabb társadalom megteremtése. Aktivistaként azt várjuk el tőled, hogy kötelezd el magad ezek mellett a célok mellett.

Az aktivistáinkból szeretnénk aktív és összetartó közösséget építeni, amely minden tagja számára nyitott, biztonságos és befogadó közeget jelent. Az alábbi kódex ehhez nyújt segítséget.

Meghatározások

Aktivistán olyan személyt értünk, aki regisztrációjával önkéntesként elkötelezi magát a kampány aktív önkéntes támogatása mellett. Ha aktivistaként regisztráltad magad a kampányban, jelen dokumentum elfogadásával vállaltad, hogy tartod magad ehhez az etikai kódexhez.

Kampánytevékenységedet az aktivista koordinátorok irányítják. Ők bíznak rád feladatokat, és hozzájuk fordulhatsz ezekkel a feladatokkal kapcsolatban. A koordinátorok maguk is aktivisták.

Kampánytevékenység minden olyan feladat ellátása, amit a koordinátorok az aktivistákra bíznak. Ezek a feladatok sokfélék lehetnek, a potenciális választók személyes megkeresésétől a rendezvénybiztosításon át a megmozdulásokon való részvételig.

A jelen etikai kódex hatásköre az aktivisták minden, a kampányhoz kapcsolódó tevékenységére kiterjed. A kódex-szel az a célunk, hogy az aktivista közösségünk minden tagja képviselje és közvetítse ezeket az elveket, amelyek mentén maga a kampány is szerveződik.

Alapértékek

Abból indulunk ki, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Nem lehet elvekért és értékekért úgy eredményesen küzdeni, hogy szembemegyünk velük.

Erőszakmentesség

Erőszakmentes kampányt folytatunk. A közvetlen önvédelemtől eltekintve a testi és verbális erőszak semmilyen formájának nincs helye az aktivista munkádban.

Emberi méltóság

Akár az aktivistatársaidról van szó, akár bárki másról, akivel a kampány során érintkezésbe kerülsz, tartsd tiszteletben az emberi méltóságát és figyelj arra, hogy bármilyen tevékenységről van is szó, az sose legyen lealacsonyító. Senki nem kerülhet megalázó helyzetbe a kampánytevékenység bármilyen formájának következtében.

A diverzitás támogatása

A másokkal szembeni viselkedésedet ne befolyásolja negatív irányba az etnikai, kulturális, vallási és nemi hovatartozás, szexuális orientáció és nemi identitás. Ne ítélkezz, és ne diszkriminálj. Ugyanez érvényes mindenkire, akivel a kampány során érintkezésbe kerülsz.

Nyitottság az eltérő meggyőződésekkel szemben

A kampányban való részvétel nem feltételezi azt, hogy az aktivisták minden kérdésben egyetértenek akár a jelölttel, akár egymással. Éppen ellenkezőleg: a nézetek sokfélesége érték. Tartsd ezt tiszteletben mindaddig, amíg az eltérő nézetek nem ártanak a kampánynak vagy neked személyesen..
Még nagyobb nyitottságot várunk el tőled azokkal szemben, akik nem vesznek részt a kampányban, de önkéntes munkád során érintkezel velük.

Testi és érzelmi autonómia tisztelete

Az érzelmi megnyilvánulások és a testi közelség tekintetében mindenki máshol húzza meg a határokat. Tartsd tiszteletben ezeket. Ez fontos feltétele egy olyan közösség kialakításának, amelyben minden résztvevő biztonságban érzi magát. Ugyanez a tisztelet megillet mindenkit, akivel kampány során aktivistaként érintkezel.

A kampány érdekeinek képviselete

Bár nem kell minden részletben egyetértened a kampány céljaival és a megvalósítás módszereivel, elvárjuk, hogy aktivista munkád során ne menj szembe ezekkel a célokkal, irányelvekkel.

Konkrét szabályok

Az alábbi konkrét szabályok az előző szakaszban leírt alapértékekből következnek. Minden olyan eset megítélésében, amit nem fednek le a konkrét szabályok, az alapértékekből kell kiindulni. Minden olyan esetben, amire a jelen etikai kódex nem terjed ki, a hatályos magyar törvények érvényesek.

 1. Végezd el a rád bízott feladatokat. Válaszolj az emailekre, jelenj meg a megbeszéléseken, tartsd be a vállalt határidőket. Ha más elfoglaltságaid akadályoznak ebben, azt jelezd a koordinátorodnak, hogy átcsoportosíthassuk a feladatokat.
 2. A kampánymunka önkéntes. Ne kérj és ne fogadj el pénzt kampánytevékenységért. Ha kampánytámogatásra kínál pénzt valaki, egyeztess a koordinátoroddal.
 3. Ha a kampányról nyilatkozol vagy magad publikálsz a médiában, előzetesen egyeztess a koordinátoroddal.
 4. Aktivista munkád során nem szivárogtathatsz ki bizalmas információkat sem a sajtónak, sem szervezeteknek, sem magánszemélyeknek. Bizalmas információnak minősül minden, amiről nem jelezzük külön, hogy publikus.
 5. Ne tegyél aktivistatársaidra sértő megjegyzéseket, ne gúnyolódj, ne viccelődj a kárukra sem a jelenlétükben, sem a hátuk mögött. A viccelődés és a gúnyolódás közötti határt mindenki máshol húzza meg, ha visszajelzést kapsz arról, hogy átlépted, akkor lépj hátrébb, és vedd tudomásul, hogy a határ ott van, ahol a sértett fél meghúzta. Ha bizonytalan vagy, hogy hol a határ, vagy hogy megbántottál-e valakit, kérdezz rá.
 6. A kéretlen érzelmi és testi közeledés semmilyen formában nem tolerálható, akár személyesen, akár bármilyen más csatornán történik.
 7. Azokra az érzelmi és testi bizalmi helyzetekre, amelyek nem szexuális vagy romantikus, hanem baráti természetűek, ugyanaz vonatkozik, amit az előző pontban írtunk. Kérdezz, mielőtt közeledsz, és vedd tudomásul a visszautasítást.
 8. Tartsd be a mindenkori járványügyi szabályokat. Akkor is legyen nálad maszk, ha nem kötelező viselni. Fertőtlenítsd a kezedet, és tarts fizikai távolságot.
 9. A kampány nem kocsma. Az alkohol (vagy bármi más tudatmódosító szer) fogyasztását tartsd meg máskorra.
 10. Ha aktivista munkád során sértegetnek, jogodban áll kiállni magadért. Ha te magad nem tudod megoldani a helyzetet, fordulj a koordinátorodhoz. Vigyázz, hogy a sértésre reagálva ne sértsd meg sem a másik méltóságát, sem a kampányét.
 11. A kampányhoz kapcsolódó internetes felületeken kulturált hangnemben szólalj meg. Ez nem csak a kampány hivatalos felületeire érvényes, hanem a politikai ellenfeleink fórumaira és a saját, kampányhoz kapcsolódó posztjaidra is. Trollokra nincs szükségünk.
 12. A kampányon kívüli nyilvános viselkedésedben se menj szembe a kampányban képviselt értékeinkkel. Ne keltsd rossz hírét a kampánynak.
 13. Kampánytevékenység során fokozottan figyelj arra, hogy ne szemetelj, és hagyjátok magatok után rendezetten a környezeteteket.

Eljárásrend

Amennyiben azt tapasztalod, hogy valaki megszegi az Etikai Kódexben leírtakat, a következő módon tudsz jelezni nekünk:

 • Szólj a koordinátorodnak, jelezd felé a problémát. A koordinátorod a Koordinátorok Tanácsa elé viszi a problémádat és a te igényeiddel összhangban cselekednek.
 • Írhatsz email-t a következő címre, hogyha nem szeretnéd a koordinátoroddal megosztani a problémát: [email protected]
 • Mindkét esetben kérheted, hogy a jelzésedet anonim módon kezeljék.

Ha a panasztevő kéri az anonimitást, akkor a személy, akinek jelzett (koordinátor vagy aki a leveleket kezeli) az ügyet csak úgy terjesztheti a Koordinátorok Tanácsa elé, hogy az anonimitás nem sérül. Az ügy minden esetben a Koordinátorok Tanácsa elé kerül.

A Koordinátorok Tanácsa magába foglalja az összes koordinátort. Abban az esetben, ha egy vagy több koordinátorra érkezik panasz, akkor a többi koordinátor őt/őket kihagyva a Tanácsból, de meghallgatva dönt az ügyben.

A Koordinátorok Tanácsának minden esetben döntést kell hoznia. Az döntésnek arányosnak kell lennie a probléma mértékével. A döntés következménye lehet:

 • figyelmeztetés,
 • szóbeli elbeszélgetés,
 • kizárás,
 • és rendőrségi feljelentés.